Batasan : Anak Menantu – Mertua @ mertua tiri

Sejak sekian lama mendirikan rumah tangga diri ini selalu tertanya2…. apakah batasan aku dengan ibu mertuaku… apakah aku dikira mahram atau ajanib??? selalu keterbatasan fikiranku bermain dan berlegar… setiap kali pulang kerumah mertua hati ini menjadi tertanya2… ya…. kalau mertua aku tahu apa hukumnya.. tapi kisah aku lain sikit… sebab aku mempunyai ibu mertua tiri…

Pada mulanya perkahwinan, aku selalu bersalaman dengan ibu mertuaku iatu ibu tiri isteriku… tapi setiap kali aku bersalaman… diri ni selalu musykil.. apakah keterbatasan aku dengan ibu mertua tiri ini??? adakah aku boleh bersalaman dengan beliau? adakah beliau boleh mendedahkan auratnya  (Rambut) dengan aku???

 

so jawapannya : mari kita baca kisah ini :

 

Suatu hari seorang lelaki berjalan di kota Madinah. Tiba-tiba beliau terpandang kepada seorang wanita dan mereka saling pandang memandang. Lantas Syaitan mencampakkan ke dalam hati kedua mereka perasaan kagum di antara satu sama lain. Dalam keasyikan memandang, lelaki tersebut terlanggar tembok di hadapannya lalu berdarah hidungnya. Lantas dia bersumpah “Demi Allah, aku tidak akan membasuh darah ini sehinggalah aku bertemu Rasulullah dan mengadu hal ku”. Maka dia bertemu Rasulullah dan menceritakan peristiwa tersebut. Lantas Rasulullah bersabda: “Inilah balasan terhadap kesalahan kamu”. Lalu turunlah ayat  30 surah an-Nur

قُلْ لِّلْمُؤْمِنِيْنَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ  وَيَحْفَظُوْا فُرُوْجَهُمْ

Maksudnya: Katakan kepada orang beriman hendaklah mereka menjaga pandangan mereka dan kemaluan mereka.

Di dalam ayat tersebut Allah Taala mendahulukan menyebut ‘merendahkan pandangan’ ke atas ‘memelihara faraj’ kerana terdapat rahsia tersendiri. Antaranya (Wallahu ‘alam) pandangan merupakan mukadimah kepada perkara yang lebih besar seperti berlaku zina. Ahmad Shauqi pernah bermadah:

نَظْرَةٌ فَابْتِسَامَةٌ فَسَلاَمٌ   فَكَلاَمٌ فَمَوْعِدٌ فَلِقَاءٌ

Maksud: Bermula dengan pandang-pandang kemudian senyum-senyum lantaran berkirim salam, kalam diucapkan, perjanjian diadakan lantaran diakhiri dengan pertemuan.

Lihatlah betapa hebatnya peranan yang dimainkan dua mata.

ADAKAH BAPA MERTUA SAMA DENGAN BAPA TIRI SUAMI (BAPA MERTUA TIRI)?

Persoalan sebegini memang selalu berlegar di dalam masyarakat. Persoalan ini timbul adalah kerana tidak dapat menentukan hubungan seorang perempuan dengan bapa tiri bagi suami, adakah mahram atau bukan mahram ?

Keterangannya adalah seperti berikut:

1-  Di dalam surah an-Nisa’ ayat 23 Allah telah menjelaskan perempuan-perempuan yang diharamkan ke atas lelaki untuk dinikahi kerana terdapat sebab tertentu. Sebab-sebab tersebut adalah seperti berikut;

1- Kerabat

2- Susuan

3- Musoharah (perkahwinan)

Berdasarkan persoalan yang diajukan, kita hendaklah lebih jelas siapakah yang dimaksudkan dengan bapa tiri bagi suami dan apakah hubungannya dengan perempuan tersebut. Dengan bahasa yang lebih ringkas bolehlah kita katakan hubungan bapa tiri bagi suami dengan perempuan terbabit adalah hubungan sebagai  bapa mertua tiri dengan menantu tiri.

2- Pokok perbahasan bagi permasalahan ini adalah ayat 23 surah an-Nisa’;

وَحَلاَئِلُ أَبْنَائِكُمُ الَّذِيْنَ مِنْ أَصْلاَبِكُمْ

Maksud: (Dan diharamkan bagi kamu) isteri-isteri anak kandung mu (menantu).

Berdasarkan ayat tersebut jelaslah  Allah Taala menegah seseorang lelaki berkahwin hanyalah dengan isteri bagi anak kandung berdasarkan kait أصلابكم . Pengharaman itu juga termasuk isteri bagi anak susu kerana  berdasarkan hadis

وَيَحْرُمُ مِنَ الرَّضَاعِ مَا يَحْرُمُ مِنَ النَّسَبِ

Maksud: Diharamkan daripada susuan apa-apa yang diharamkan daripada nasab. Hadis riwayat Imam Bukhari.

Justeru itu, bapa mertua yang menjadi mahram muabbad (selama-selamanya) bagi seseorang perempuan (menantu), adalah daripada nasab dan daripada susuan. Hal ini bermaksud bapa mertua terbabit merupakan bapa kandung bagi suami atau bapa susu bagi suami seperti mana yang telah dinyatakan di dalam ayat an-Nisa’23 dan di dalam hadis. Lantaran itu  bapa tiri bagi suami (bapa mertua tiri) bukanlah menjadi mahram bagi perempuan terbabit. Sekiranya suami bagi perempuan tersebut meninggal dunia, maka tidak menjadi kesalahan bagi bapa mertua tiri untuk berkahwin dengan perempuan tersebut (menantu tiri).

3- Berkaitan anak tiri juga dijelaskan di dalam ayat 23 an-Nisa’ juga

وَرَبَائِبِكُمُ الَّاتِي فِى حُجُورِكُمْ مِنْ نِسَائِكُمُ الاَّتِي دَخَلْتُمْ بِهِنَّ

Maksud: (Diharamkan bagi kamu) anak-anak isteri mu yang di dalam pemeliharaan mu, dari isteri yang telah kamu campuri.

Ulama mentafsirkan maksud rabibah seperti di dalam ayat ialah anak perempuan bagi isteri dari bekas suaminya.

Jelaslah di dalam ayat tadi Allah Taala telah menegah seseorang lelaki untuk berkahwin dengan anak perempuan tirinya setelah ia menyetubuhi ibunya. Pengharaman yang dinyatakan di dalam ayat hanyalah melibatkan seorang lelaki dengan anak perempuan tiri, lantaran itu menantu perempuan tiri tidak termasuk kategori yang dinyatakan .

RUMUSAN KEDUDUKAN ANTARA BAPA MERTUA TIRI DENGAN MENANTU TIRI   

1- Kedudukan bapa mertua adalah tidak sama dengan bapa mertua tiri. Hubungan bapa mertua dengan menantu perempuannya adalah hubungan mahram,  manakala hubungan di antara bapa mertua tiri dengan menantu tiri adalah sebaliknya. Pengharaman kepada bapa mertua berkahwin dengan menantunya adalah bersifat selama-lamanya (muabbad), manakala bapa mertua tiri dengan menantu tirinya adalah bersifat sementara.

2- Di dalam kitab مغنى المحتاح   karangan syeikh khatib as-Syarbini menyatakan sekiranya suami kepada perempuan tersebut meninggal dunia, tidak menjadi kesalahan kepada bapa tiri bagi suaminya untuk berkahwin dengannya kerana kedudukan isteri bagi anak tiri (menantu tiri) tidak sama dengan isteri bagi anak kandung (menantu)

3-Wajib bagi perempuan tersebut  sentiasa menjaga batasan auratnya seperti yang ditetapkan oleh syarak seperti mana ketika ia berhadapan dengan lelaki ajnabi yang lain.

Dalam situasi sebegini juga tidak dibenarkan mereka berdua-duaan kerana jelas mereka bukanlah mahram.

4-Sering menjadi persoalan, dalam situasi sebegini adakah apabila mereka bersentuhan akan membatalkan wuduk. Hukum tersebut jelas termaktub di dalam kitab-kitab fikh. Ulama Syafie menyatakan, apabila seseorang lelaki menyentuh kulit perempuan ajnabi tanpa berlapik menyebabkan wuduk kedua mereka terbatal (Minhaj at-Tolibin)

Lantaran itu, mana-mana wanita yang berhadapan dengan situasi sebegini hendaklah bijak dalam menangani masalah tersebut agar prinsip agama tidak tergadai. Bak kata pepatah Melayu seperti menarik rambut di dalam tepung, rambut tak putus , tepung tak berselerak.

akhirnya : alhamdulillah terjawab sudah apa yg bermain di fikiranku selama ini… ya.. mertua tiri tidak diharamkan selamanya utk dikahwini… maka segala hukum berkaitan aurat dan keterbatasannya sama seperti ajanib… Ummi maaf segala keterlanjuran bersalaman bersentuh selama ni… kerana rasa hormat anak terhadap ibu itu menyebabkan saya bersalaman dengan ummi tnpa memikirkan hal lain…😀

Kini di HATI… :D

Setelah berhari-hari.. berminggu-minggu .. berbulan-bulan dan kini sudah melebihi setahun…. blog ku ni sunyi tanpa wadah bicara… tiada ketukan jari jemari di keyboard utk meluahkan sedikit pendapat dan berkongsi cerita…. disaat ini.. di masa ini… hati ini terasa terluang dan cuba lakukan senaman jari jemari utk mengetuk keyboard pada mini laptopku ini… blog ini kembali di HATI.. utk berkongsi buah fikiran….memerah keringat akal fikiran menyusun wadah bicara dengan hati yangg tenang….

Setahun sudah masa berlalu…. pelbagai tragedi hidup ini berlalu, dari zaman bujang kini bergelar seorang suami, suami kepada seorang isteri yg dianugerahkan oleh Allah utk diriku….

Terima kasih kepada semua pembaca dan penghuni blog ini.. walaupun sudah lama sunyi.. namun masih bnyk yg berkunjung dan juga mungkin menunggu wadah2 baru utk dijadikan bahan bacaan…. beratus2 komen dan soalan telah diabaikan.. diabaikan dari dijawab.. mungkin kerana telah hanyut dibawa arus dunia hinggakan terlupa utk rest minda di blog yg tersangat sempit bahannya tapi penyampaian yg amat luas….

 

Sungguh dunia ini amat melalaikan kita dari membuat kebajikan… walhal dgn benda yg ringkas dan kecil ini kita semua dapat manfaat darinya…. semoga blog ini kembali ceria dengan pelbagai entry terbaru… dan sedikit sebnyk dapat dikongsikan bersama…. amin….

amman – dubai – klia

bismillahirahanirrahim…


assalamualaikum….

09 June 2010 ( Rabu )

Hari ni aku melangkah kakiku meninggalkan kampung keduaku bumi mu’tah jordan, walaupun masih hambar didada memikirkan akan natijah yg bakal aku terima dari imtihan ( peperiksaan akhir ) aku dalam ijazah…. hati ni mmg berasa seronok bercampur sedikit kerisauan… keseronokan kerana balik untuk menghadirkan diri dalam kenduri abg aku.. dan kerisauan dalam menerima natijah ( keputusan ) final exam aku…

Pada hari last aku dijordan… semalaman kegembiraan dalam kerisauan menyelubungi diri ni… nasib bek kerisauan tu hilang sedikit demi sedikit dek kerana kawan2 yg mengunjungi umah  ( wida’ ) aku n zul… terima kasih kengkawan semua, epoi, hanan, mamat, ayie, fatin, dan ramai agih yg sanggup berjaga mlm mnggu aku n matzul mlm tu… ( korang memang tervaek dalam sejarah aku )… hihihi

Tak lupa ahli umah aku nik zaim, siap meyewa kereta walaupun kena byr minyak n drive sndiri hihihi jasa mu tetap dikenang, n ayie kerana sudi menghantar aku smpai ke epot…

Haaa paling pengalaman gak… hampir 6  jam duk kat epot dubai, p mai2 last2 duk kat McD, berejam kat situ, then bila tiba masa nk berlepas… ada sorang budak pompuan kecik jew lebih kurang 5-7 thun umornya… awalnya dia pergi cari mak dia kat tandas, then tetiba dia lalu lagi sekali kat depn aku, nmpak mcm budak tgh kehilangan haluan jalan… hihi aku pun sergah kat diew… ( haaa!!! sudaaaaa!!! ) entah ler maybe dia dak dengar or dak paham apa aku cakap kot… almaklumla.. budak tu mak dia org mesia tp ayah dia mat saleh kot.. sbbnya budak tu passport dorg australian nyer passport… tambbah lak mmg dorg ckp pure english.. hihi..

Haaaa.. duk selang dua tiga minit, mak dia pun lalu depan aku, selesai dr p towalit.. hihi emmm… selang lak beberapa saat jer kot.. tetib aku terengar… MARIAM!!!!!!!!!!!!!!!! MARIAMMMMMMMM!!!!!!!!!!! WHERE ARE U????!!?!?!?!?! WHERE SHE GONE!!!!???!!!! PLSSS HELP ME…. ARE U POLICE???? PLSSSSSSSS MARIAMMMMMMMM!!! sambil menjerit panggil nama mariam ( si anak pompuan diew ) sambil menangis…

Merata kakak tu mencari si mariam nih… ish2 aku pu turut cemas dan risau… al maklumla.. flight dah nk berlepas lebih kurang 30 minit jew lagi… dan tmbah plak tu kan negara org plus situ bnyk bangla… kot nnti kena culik kew.. mak aihhh risauuuu nyer… kalau aku duk tempat mak dier masa tuh.. entah laa… mcm ner … emmmm tp selang 10 minit lpas tu… alhamdulillah jumpa gak si marim nih kat tmpat org ramai2 sana…. adoiyaii…

duk relaks jap.. masuk lew dalam ruangan mnggu utk msuk flight.. nakal sugguh budak mariam nih duk main2 dalam ruangan menggu… ada cina tuh berbual dgn si mariam.. sempat la gak aku menadah telinga aku dgr apa perbualan dorg tu…. cina tu tanya… dalam BI… sapa nama? kenapa leh hilang td??? lalu budak tuh dgn cerdik nya menjawab satu persatu soklan cina tu… si mariam nih, siap dgn gaya nyer aku berlari2, then aku tak ingt jalan aku.. so aku sesat… ( nih lew lebih kurang citew nya )….

Selang beberapa minit… kami pun bertolak ke KL alhamdulillah dengan selamat… tiba nya kat klia… wahhh sungguh memenatkan aku… tak pernah selama  jam aku kat klia… abes tempat aku pusing utk hilangkan boring… nasib bek la laptop ada sbgai peneman… tp… bateri lak wat hal… adoiiii jalan lagi aku adventur la kononnya dlm epot tu.. mcm men harta karun or explorace la plak… duk mencari plug or suiz nak charge my fon n latop.. last2 jumpa gak duk terselit suiz tuh.. so leh lew charge….

Then, siap2 aku cheking sumer brang2 aku… leh lew melepak dgn tnang mnggu jam 3pm… so dari kol 6am untill 3 pm aku duk klia melapak sorg2… best gilew pengalaman yg menyerikkan….hihihi …. Masuk lak ruangan menggu, sejam lak kena duk dlm tu sbb flight wat hal la plak… kuuikuiii…. mmg mcm… tak sabar nak balik kg dh rasanya….

Ha… ni lh pengalaman yg menyeronokkan hihihi.. entah la seronok ke mcm tu… tah paper tah….

apapun… semua nih pengalaman walaupun tak sonok dia tetap pengalaman…. so sini nk pesan sikit kat semua org… kalau bawak anak2 tu jgn lew duk tggl merata2 walau cerdik mcm ner pun anak kita tu…. cewah…

haaa lagi satu… kalau sapa2 nk nek flight yg berlainan cnth nya ( RJ – MAS – MAS ) jgn susah kan diri anda utk checking dua tiga kali masa transit… masa 1st nek nk check in tuh leh jew direct checking ke destiasi last kita… so senang jgn susahkan diri anda…. hihihi…

Last skali… alhamdulillah berkat usaha dan berkat doa dari semua.. aku khirij dan layak memegang segulung ijazah sarjana kepujian bahasa arab dan kesasteraan, lulusan university mu’tah, Jordan…

setakat nih dulu cerita aku buat kali ni.. walaupun teramat susah nk memerah keringat pikiran nih utk menaip… maklumla dah lama tak update kepala nih utk menaip… ayat pun dah jd ranggi dan otai jew… hihihi

apapun lagi sekali terima kasih semua kengkawan…. ni no I kat mesia sapa2 rasa windu2 nk kontek sila lew yer… hihihi +60196119466… sekian sajo wassalam…

( sorry la sbb dah lewat post entry ni )… cya….

Antara Penipuan Israil Berkenaan Freedom frotilla

Catatan ini diambil dr emel :
Assalamualaikum wbt.
Saya, Akmal Amri, layari halaman Flickr rasmi Israel Ministry of Foreign Affairs di sini
Banyak gambar menarik yang menuduh bahawa misi kemanusiaan Freedom Flotilla ke Gaza itu membawa senjata untuk membantu Hamas. Mari kita kaji setiap gambar yang ditunjukkan.
Berikut ialah halaman utama Flickr Israel MFA


Buat makluman, setiap gambar yang diambil menggunakan kamera digital akan memiliki EXIF file yang menyimpan segala maklumat teknikal berkaitan gambar tersebut seperti Shutter Speed, Aperture size, ISO, Metering, tarikh dan macam-macam lagi.

Untuk mengkaji gambar-gambar di website MFA, kita akan merujuk kepada tarikh sahaja.

*******

Mereka kata kapal ini membawa jaket kalis peluru (bulletproof jacket). Tapi cuba tengok tarikh sebenar gambar itu diambil.


Mereka kata Freedom Flotilla membawa senjata iaitu lastik, tapi mari kita lihat tarikh sebenar gambar ‘senjata’ itu diambil



Mereka ada bukti bahawa orang di atas kapal tersebut membawa senjata berupa kapak dan pepper spray, tapi bukti itu bukannya bertarikh tahun 2010…


Satu lagi gambar senjata Pepper Spray yang bertarikh 2003, tapi dikaitkan dengan Flotilla yang diadakan pada 2010


Ini pula gambar pemotong besi yang bertarikh 2006, tapi telah diedit menjadi 2010, seolah-olah ianya wujud di atas Flotilla. Hebat Israel ni!


Kebodohan Israel dalam menipu dunia juga tidak terhenti di situ. Ini pula gambar Night Vision yang sibuk diwar-warkan dibawa oleh Flotilla, kononnya untuk Hamas.

Yang anehnya, gambar ini bertarikh 2006.


Kepada yang ingin memeriksa keshahihan emel ini, sila layari halaman Flickr Israel Ministry of Foreign Affairs di SINI

Semoga bermanfaat.

Yang benar,

Mohd Akmal bin Amri
BSc Accounting and Finance
University of Warwick, UK

p/s: saya cari sendiri semua gambar ni setelah mendapat hint daripada website ini, maka emel ini bukanlah dipanjangkan secara membuta tuli tanpa usul periksa. Sila semak website Flickr IsraelMFA untuk pengesahan

LEbiH 100 shortcut pada PaPAn KEYBOARD anda

Mari kita cuba….

1st Key…. ( kalau tak buleh… cuba yang 2nd key ok… )

Keyboard Shorcuts (Microsoft Windows)

1. CTRL+C (Copy)
2. CTRL+X (Cut)
3. CTRL+V (Paste)
4. CTRL+Z (Undo)
5. DELETE (Delete)
6. SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
7. CTRL while dragging an item (Copy the selected item)
8. CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item)
9. F2 key (Rename the selected item)
10. CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
11. CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word)
12. CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
13. CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
14. CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)
SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window or on the desktop, or select text in a document)
15. CTRL+A (Select all)
16. F3 key (Search for a file or a folder)
17. ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
18. ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
19. ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
20. ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)
21. CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents open simultaneously)
22. ALT+TAB (Switch between the open items)
23. ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened)
24. F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop)
25. F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer)
26. SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item)
27. ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window)
28. CTRL+ESC (Display the Start menu)
29. ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu) Underlined letter in a command name on an open menu (Perform the corresponding command)
30. F10 key (Activate the menu bar in the active program)
31. RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu)
32. LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu)
33. F5 key (Update the active window)
34. BACKSPACE (View the folder one level up in My Computer or Windows Explorer)
35. ESC (Cancel the current task)
36. SHIFT when you insert a CD-ROM into the CD-ROM drive (Prevent the CD-ROM from automatically playing)

Dialog Box Keyboard Shortcuts

1. CTRL+TAB (Move forward through the tabs)
2. CTRL+SHIFT+TAB (Move backward through the tabs)
3. TAB (Move forward through the options)
4. SHIFT+TAB (Move backward through the options)
5. ALT+Underlined letter (Perform the corresponding command or select the corresponding option)
6. ENTER (Perform the command for the active option or button)
7. SPACEBAR (Select or clear the check box if the active option is a check box)
8. Arrow keys (Select a button if the active option is a group of option buttons)
9. F1 key (Display Help)
10. F4 key (Display the items in the active list)
11. BACKSPACE (Open a folder one level up if a folder is selected in the Save As or Open dialog box)

Microsoft Natural Keyboard Shortcuts

1. Windows Logo (Display or hide the Start menu)
2. Windows Logo+BREAK (Display the System Properties dialog box)
3. Windows Logo+D (Display the desktop)
4. Windows Logo+M (Minimize all of the windows)
5. Windows Logo+SHIFT+M (Restore the minimized windows)
6. Windows Logo+E (Open My Computer)
7. Windows Logo+F (Search for a file or a folder)
8. CTRL+Windows Logo+F (Search for computers)
9. Windows Logo+F1 (Display Windows Help)
10. Windows Logo+ L (Lock the keyboard)
11. Windows Logo+R (Open the Run dialog box)
12. Windows Logo+U (Open Utility Manager)
13. Accessibility Keyboard Shortcuts
14. Right SHIFT for eight seconds (Switch FilterKeys either on or off)
15. Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN (Switch High Contrast either on or off)
16. Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK (Switch the MouseKeys either on or off)
17. SHIFT five times (Switch the StickyKeys either on or off)
18. NUM LOCK for five seconds (Switch the ToggleKeys either on or off)
19. Windows Logo +U (Open Utility Manager)
20. Windows Explorer Keyboard Shortcuts
21. END (Display the bottom of the active window)
22. HOME (Display the top of the active window)
23. NUM LOCK+Asterisk sign (*) (Display all of the subfolders that are under the selected folder)
24. NUM LOCK+Plus sign (+) (Display the contents of the selected folder)
25. NUM LOCK+Minus sign (-) (Collapse the selected folder)
26. LEFT ARROW (Collapse the current selection if it is expanded, or select the parent folder)
27. RIGHT ARROW (Display the current selection if it is collapsed, or select the first subfolder)

Shortcut Keys for Character Map
After you double-click a character on the grid of characters, you can move through the grid by using the keyboard shortcuts:

1. RIGHT ARROW (Move to the right or to the beginning of the next line)
2. LEFT ARROW (Move to the left or to the end of the previous line)
3. UP ARROW (Move up one row)
4. DOWN ARROW (Move down one row)
5. PAGE UP (Move up one screen at a time)
6. PAGE DOWN (Move down one screen at a time)
7. HOME (Move to the beginning of the line)
8. END (Move to the end of the line)
9. CTRL+HOME (Move to the first character)
10. CTRL+END (Move to the last character)
11. SPACEBAR (Switch between Enlarged and Normal mode when a character is selected)

Microsoft Management Console (MMC)

Main Window Keyboard Shortcuts

1. CTRL+O (Open a saved console)
2. CTRL+N (Open a new console)
3. CTRL+S (Save the open console)
4. CTRL+M (Add or remove a console item)
5. CTRL+W (Open a new window)
6. F5 key (Update the content of all console windows)
7. ALT+SPACEBAR (Display the MMC window menu)
8. ALT+F4 (Close the console)
9. ALT+A (Display the Action menu)
10. ALT+V (Display the View menu)
11. ALT+F (Display the File menu)
12. ALT+O (Display the Favorites menu)

MMC Console Window Keyboard Shortcuts

1. CTRL+P (Print the current page or active pane)
2. ALT+Minus sign (-) (Display the window menu for the active console window)
3. SHIFT+F10 (Display the Action shortcut menu for the selected item)
4. F1 key (Open the Help topic, if any, for the selected item)
5. F5 key (Update the content of all console windows)
6. CTRL+F10 (Maximize the active console window)
7. CTRL+F5 (Restore the active console window)
8. ALT+ENTER (Display the Properties dialog box, if any, for the selected item)
9. F2 key (Rename the selected item)
10. CTRL+F4 (Close the active console window. When a console has only one console window, this shortcut closes the console)

Remote Desktop Connection Navigation

1. CTRL+ALT+END (Open the Microsoft Windows NT Security dialog box)
2. ALT+PAGE UP (Switch between programs from left to right)
3. ALT+PAGE DOWN (Switch between programs from right to left)
4. ALT+INSERT (Cycle through the programs in most recently used order)
5. ALT+HOME (Display the Start menu)
6. CTRL+ALT+BREAK (Switch the client computer between a window and a full screen)
7. ALT+DELETE (Display the Windows menu)
8. CTRL+ALT+Minus sign (-) (Place a snapshot of the active window in the client on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing PRINT SCREEN on a local computer.)
9. CTRL+ALT+Plus sign (+) (Place a snapshot of the entire client window area on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing ALT+PRINT SCREEN on a local computer.)

Microsoft Internet Explorer Navigation

1. CTRL+B (Open the Organize Favorites dialog box)
2. CTRL+E (Open the Search bar)
3. CTRL+F (Start the Find utility)
4. CTRL+H (Open the History bar)
5. CTRL+I (Open the Favorites bar)
6. CTRL+L (Open the Open dialog box)
7. CTRL+N (Start another instance of the browser with the same Web address)
8. CTRL+O (Open the Open dialog box, the same as CTRL+L)
9. CTRL+P (Open the Print dialog box)
10. CTRL+R (Update the current Web page)
11. CTRL+W (Close the current window)

2nd Key :

1. CTRL+C (Copy)
2. CTRL+X (Cut)
3. CTRL+V (Paste)
4. CTRL+Z (Undo)
5. DELETE (Delete)SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
6. CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selecteditem)
7. F2 key (Rename the selected item)
8. CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
9. CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word)
10. CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
11. CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
12. CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)
13. CTRL+A (Select all)
14. F3 key (Search for a file or a folder)
15. ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
16. ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
17. ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
18. ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)
19. CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents open simultaneously)
20. ALT+TAB (Switch between the open items)
21. ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened)
22. F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop)
23. F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer)
24. SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item)
25. ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window)
26. CTRL+ESC (Display the Start menu)
27. ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu)
28. F10 key (Activate the menu bar in the active program)
29. RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu)
30. LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu)
31. F5 key (Update the active window)
32. BACKSPACE (View the folder one level up in My Computer or Windows Explorer)
33. ESC (Cancel the current task)
34. SHIFT when you insert a CD-ROM into the CDROM drive (Prevent the CD-ROM from automatically playing)
35. CTRL+TAB (Move forward through the tabs)
36. CTRL+SHIFT+TAB (Move backward through the tabs)
37. TAB (Move forward through the options)
38. SHIFT+TAB (Move backward through the options)
39. ALT+Underlined letter (Perform the corresponding command or select the corresponding option)
40. ENTER (Perform the command for the active option or button)
41. SPACEBAR (Select or clear the check box if the active option is a check box)
42. Arrow keys (Select a button if the active option is a group of option buttons)
43. F1 key (Display Help)
44. F4 key (Display the items in the active list)
45. BACKSPACE (Open a folder one level up if a folder is selected in the
46. Windows Logo (Display or hide the Start menu)
47. Windows Logo+BREAK (Display the System Properties dialog box)
48. Windows Logo+D (Display the desktop)
49. Windows Logo+M (Minimize all of the windows)
50. Windows Logo+SHIFT+M (Restore the minimized windows)
51. Windows Logo+E (Open My Computer)
52. Windows Logo+F (Search for a file or a folder)
53. CTRL+Windows Logo+F (Search for computers)
54. Windows Logo+F1 (Display Windows Help)
55. Windows Logo+ L (Lock the keyboard)
56. Windows Logo+R (Open the Run dialog box)
57. Windows Logo+U (Open Utility Manager) Accessibility Keyboard Shortcuts
58. Right SHIFT for eight seconds (Switch FilterKeys either on or off)
59. Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN (Switch High Contrast either on or off)
60. Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK (Switch the MouseKeys either on or off)
61. SHIFT five times (Switch the StickyKeys either on or off)
62. NUM LOCK for five seconds (Switch the ToggleKeys either on or off)
63. Windows Logo +U (Open Utility Manager)
64. END (Display the bottom of the active window)
65. HOME (Display the top of the active window)
66. NUM LOCK+Asterisk sign (*) (Display all of the subfolders that are under the selected folder)
67. NUM LOCK+Plus sign (+) (Display the contents of the selected folder)
68. NUM LOCK+Minus sign (-) (Collapse the selected folder)
69. LEFT ARROW (Collapse the current selection if it is expanded, or select the parent folder)
70. RIGHT ARROW (Display the current selection if it is collapsed, or select the first subfolder)
71. RIGHT ARROW (Move to the right or to the beginning of the next line)
72. LEFT ARROW (Move to the left or to the end of the previous line)
73. UP ARROW (Move up one row)
74. DOWN ARROW (Move down one row)
75. PAGE UP (Move up one screen at a time)
76. PAGE DOWN (Move down one screen at a time)
77. HOME (Move to the beginning of the line)
78. END (Move to the end of the line)
79. CTRL+HOME (Move to the first character)
80. CTRL+END (Move to the last character)
81. SPACEBAR (Switch between Enlarged and Normal mode when a character is selected)
82. CTRL+O (Open a saved console)
83. CTRL+N (Open a new console)
84. CTRL+S (Save the open console)
85. CTRL+M (Add or remove a console item)
86. CTRL+W (Open a new window)
87. F5 key (Update the content of all console windows)
88. ALT+SPACEBAR (Display the MMC window menu)
89. ALT+F4 (Close the console)
90. ALT+A (Display the Action menu)
91. ALT+V (Display the View menu)
92. ALT+F (Display the File menu)
93. ALT+O (Display the Favorites menu)
94. MMC Console Window Keyboard Shortcuts
95. CTRL+P (Print the current page or active pane)
96. ALT+Minus sign (-) (Display the window menu for the active console window)
97. SHIFT+F10 (Display the Action shortcut menu for the selected item)
98. F1 key (Open the Help topic, if any, for the selected item)
99. F5 key (Update the content of all console windows)
100. CTRL+F10 (Maximize the active console window)

dan terdapat beberapa lagi shortcut yg buleh kita pelajari tapi mengikut software yang ada…. cthnya : photoshop…. micromedia flash… swiss… dan pelbagai lagi… yang mungkin ada persamaan dan penambahan lagi pada shortcut keyboard yang ada pada pc dan laptop kiter…. SELAMAT MENCUBA…

Pemikiran…kongsi pengalaman…

Assalamualaikum…

Hari ni terdetik dalam hati lagi sekali utk masukkan entry… sambil2 duk ralik ( asyik ) layan fb dengan pelbagai komen2 di wall frend2… sambil2 duk tgk2 group2 yg dijoin…. tetiba terbaca satu komen photo of u…

tangan terus meraba2 tetikus utk memetik link yg disediakan di ruangan atas FB ( face book )… tetiba sekali petik maka terviewlah gambar yg pernah aku komen sblm ni… tidak ku sangka baru hari ini baru dapat komen dr tuan empunya uploder gambar yg aku komen tu…

Maka aku baca lah komen aku akan suatu gmbr yg mmg ada unsur pergaulan disitudan ada sedikit gmbr yg tidak menutup aurat, yang berbunyi mcm nih ( walaupun tak der bunyi )…

komen dari aku :  inikah ajaran islam yang betul tuan????

komen dr empunya : apa yg salahnya??

komen dr empunya : cuba saudara ARY jelaskan apa salahnya gmbr ni??

kome dari aku : lalu aku menjawab… adakah ini yang diajarkan islam??? dgn membuka aurat ??? adakah mendedahkan aurat tu dituntut dalam islam???

so korang!!! apa salahnya jawapan aku tu??? salah ker tak tutup aurat berdosa ke tutup aurat??? cuba pikir….

haaa… dari jawapan aku tu… terus aku disound… supaya FBnya di remove dr frendlist aku.. dan aku nk bukak balik tgk komen2 dlm pic dia tuh… dah tak boleh dahh sbb dia dah pun ignored aku… siannya kat aku nih kan… hihihi… ( so ayat diatas tuh sikit sbnyk tidak sama dgn komen2 yg telah di berikan).

kalau korang leh baca apa isinya sila lah tgk PIc yg di upload dibawah ni… wallahualam…

Jadilah Insan Rabbani….

Hari ini, genap 32 hari otakku membeku untuk menuturkan bibit2 kalam mencetuskan entry terbaru dalam blog ni… kesian.. sunyi bagaikan gerhana bulan… tapi hari ini, otak dan akal ini, mampu utk berfikir dibntu dgn smgt yg sedikit utk menaip…

Insan Rabbani… bukan hnya diambil dari namaku yg sedap ini, tapi teringatkan misi dan visi sekolah kami dulu… Sekolah rendah Islam Aman kat telipot… bermisikan untuk membina Generasi Rabbani…

Disini saya mengambil petikan dari lirik kumpulan Rabbani utk berkongsi bersama… jom sama2 kita bernasyid… hihihi

Kita adalah insan penumpang atas dunia
Aku dengan caraku yang sederhana

Kita adalah hamba berbakti Pada Yang Esa
Aku mencari sinar keredhaannya
Kita sama sahaja bezanya cuma amalan kita
Engkau dan juga aku saling perlukan

Oh… cinta yang murni sebagai ikatan
Yang kukuh di hati demi masa depan
Jangan dihancurkan hidup yang indah ini
Akibatnya merana

Jangan hancurkan hidup yang indah
Kita adalah hamba Yang Esa

Saya rasa sambil kita bernasyid tadi, sedikit sebayak dapat kita ambil pengajaran dari apa yg tersirat dan tersurat dari lirik tersebut…

Ya disini saya ingin menerangkan kepada semua sedikit sebanyak apakah yg dimaksudkan dengan Insan Rabbani… INSAN RABBANI ialah insan yang terdidik dengan DIDIKAN TUHAN, mencapai peringkat Ihsan(terbaik) dalam kehidupannya di dunia dengan Muraqabah (pemerhatian) Allah Ta’ala terhadap setiap Amalannya. Amalan yang menghadirkan muraqabah Allah adalah bermula dari Niat yang ikhlas. Niat yang ikhlas lahir dari hati yang suci bersih(FITRAH). Pembinaan INSAN RABBANI adalah bermula dengan pengisian hati dengan Nur Ilahi(IMAN & TAQWA) dan melenyapkan noktah-noktah hitam dan kegelapan yang meliputi HATI. Kekuatan dalaman yang dibina akan terpancar keluar dan dizahirkan dalam bentuk amalan yang mencapai peringkat Ihsan, insyaallah. Cemerlang di dunia dan bahagia di akhirat…

So samalah kita.. mengejar dan sedikit sebanyak membina Insan Rabbani dalam diri kita… wallahualam…