Tahukah anda semakin hari semakin bnyak yg sedang mengalami kepupusan, terutamanya binatang. semakin hari dunia mengalami kepupusan bnyk binatang, dan berkemungkinan anak-anak akan datang tidak lagi mengenal sesetengah binatang yg kita telah kenal…

Antara binatang yg sedang mengalami kepupusan ialah sperti dugong. dugong dikenali dengan nama saitifiknya manatee.

MANATEE :

Manatee (keluarga Trichechidae, genus Trichechus) adalah mamalia air besar yang kadangkala dikenali sebagai lembu laut. Trichechidae berbeza dari Dugongidae dari segi bentuk tengkorak dan bentuk ekor. Ekor Manatee berbentuk pendayung, sementara ekor Dugong bercabang. Manatee adalah maun, menghabiskan kebanyakan masa meragut diair cetek.

Manatee mendiami kawasan persisiran berpaya cetek di Amerika Utara, Amerika Tengah, Amerika Selatan, dan Lautan Karibbean.

Satu spesies (Trichechus senegalensis) mendiami di pantai barat Afrika, sejenis lagi (T. inunguis) mendiami pantai timur Amerika Selatan, dan yang ketiga (T. manatus) Indies Barat. Manatee Florida dianggap oleh sesetengah orang sebagai spesies, tetapi ITIS menganggapnya sebagai subspesies dari T. manatus, dan kini dianggap satu kelaziman. Ia mampu mencecah panjang sehingga 4.5 meter (15 kaki) atau lebih, dan hidup dalam air tawar dan masin. Manatee pernah diburu untuk daging dan minyaknya tetapi sekarang dilindungi secara rasmi.

Manatee Indian Barat adalah spesies terancam. Walaupun, ia tidak mempunyai pemangsa semulajadi, perkembangan manusia telah mengurangkan habitat semulajadinya di kawasan paya persisiran, dan banyak manatee tercedera disebabkan kipas motorbot. Manatee sering memakan peralatan memancing fishing (mata kail, pemberat, dll.) ketika meragut. Bahan asing ini tidak kelihatan mengancam manatee, kecuali tali filament tunggal monofilament. Ia mampu menyumbat sistem penghadaman manatee dan membunuh manatee secara perlahan-lahan.

Manatee seringkali berkumpul berhampiran stesen janakuasa, yang memanaskan air. Mereka menjadi bergantung kepada sumber haba buatan ini menyebabkan mereka berhenti berpindah ke kawasan panas disebabkan sumber air panan yang berkekalan ini. Masa kini, stesen janakuasa telah ditutup dan mengetahui bagaimana manatee bergantung kepada stesen janakuasa ini, Perkhidmatan Hidupan liar dan Perikanan US U.S. Fish and Wildlife Service sedang cuba mencari cara memanaskan air untuk manatee.

Advertisements