Archive for January, 2009

Cuti-cuti Jordan…

14hb Januari 2008 hatta 18hb Januari 2008…

Masa nih… hepy gak melayan kawan-kawan yang dah lama kenal tapi baru bersua muka.. pelik kan.??? lu pikir lah sendiri kata Nabil…

walaupun sibuk dengan final exam… best gak leh jalan2 sambil menemani kengkawan utk berjalan… hihihihi :D… puas berjalan… tapi aku p1180242nih macam tak responsible la plak dekat kengkawan berlima dari jauh sana datang sini… sbb bnyk tempat yg best2 dorg tak sempat nak g… aduyai… maaf sangat kat korang semua… andai kata kami disini kurang layanan kat korang… tapi korang memang best… banyak yang kami leh pelajari dengan soklan2 cepu emas dari korang berlima:D… semoga kita semua dapat bertemu lagi dilain rangkaian… 😀

21hb Jan 2008….

Exam dah abes… dan apa lagih… cuti la plak… ku harapkan cuti kali ini best dan dalam impian nak balik malaysia lagi.. tapi apa kan daya… raya pose ritu dah balik.. so tak leh lah bazirkan bnyk duit lagi utk balik…. wah dalam perancangan memeng hebat.. banyak negara ku rasa nak jelajah… maklum la jordan nih dah abes dah… cewahhhh!!! dah abes ker??? dak la abes tp tak dapat tidak… dah bnyk tmpt aku pergi.. dan pusing kanan, pusing kiri… PETRA, Laut Mati jugak yg g… buat kali nih dah masuk lima kali dah g PETRA… maklump1170017 lah petra kan 7 wonders…

21hb Januari 2008 untill 23hb Januari 2008…

Aduyai…. masih berada kat mu’tah asyik2 depan tenet dah naik pening dah.. tapi, apa kan daya.. bukak lah tenet sekurang2 nya leh isi masa lapang, baca blog, buka web-web yang boleh dijadikan bahan rujukan… dan baca sikit2 berita tentang gaza dan seumpamanya….

24hb Januari & 25hb Januari 2008..

Cewahhh best gak hari ni… penat sangat tapi puas, rini kena amik tander masak untuk 70 peserta program Daurah Ilmiah yang dianjurkan oleh Persatuan PERMATA. yang tak tahan tuh 2 kali sehari makan, kami kena masak utk dua hari sebanyak 4 kali dan 4 jenis masakan antaranya : nasi berlauk ayam goreng, nasi minyak, nasi kerabu dan nasi tomato… kelam kabut dibuatnya.. maklum lah menu2 nyer best jer… tapi tak per puas sebab tak der lah bazirkan masa sgt…

26hb Januari 2008…

Hari ni, walaupun penat aku g  jugak ke Amman teman si Kudin utk sewa kereta, jalan punya jalan dekat sejam cari kereta yang best utk disewa, nak keter lawa tapi murah.. susah gak tuh nak cari.. hihihi… tapi dak per last-last dapat gak keter yg elok tubuh badannya dan elok enjin nya… seharian gak jalan kat Amman sambil2 cari jalan nak blik dan release tension kat bandar sana.. maklum laaaaa kami nih kan org kampung… bila dah masuk bandar susah lak nak balik… hihihi ( tak der la jakun sangat )…

27 hb Januari 2008…

Pepagi lagi dah ader keter yg disewa kat depan umah nih, rupa nya si kudin nak ajak ke tempat persinggahan nabi musa kat kampung apa ta lupa lak… tapi situ org panggil ma’aul madyan.. kalu tak silap eja la :D.. emmm sana tempatnya perkampungan lah jugak, dan tempat nya biasa jer macam tak der penerokaan sgt cuma dlm tempat mata air tuh seolah dah diubah suai oleh pak2 arab kot….sebab mata air tuh kuar dari bukit… maybe kalau arab tak buat saluran yg betul air tuh akan melimpah keluar….

p1280012 dan pada tengah harinya pula… kami pun betolak pula ke Laut mati kunun nya nak berbbq kat sana jumlah kami semua lebih kurang 15 orang semuanya… tapi kami turun awal sebab kami ngan kereta dan mereka lagi 10 orang terpaksa menyewa van dengan arab… wahhhhhhhhhhh!!!! dalam perjalanan kami ke laut mati, adusss nak jadikan cerita, tayar kerete kami pancit… sedey2… terpaksa lewat sampai… dan terpaksa lah berhenti tepi jalan untuk tukar tayar tersebut supaya kami leh teruskan perjalanan, sementara sampai ke bangkel kereta utk pam balik tayar yg asal.. dan terus ke laut mati utk berbbq…

Petangnya kami sampai lah sana, dan kami berbbq disana dengan meriah bersama kengkawan yang lain utk rapatkan lagi silaturrahim….p1290047

malam nya pula setelah puas kami berkelah dan berbbq kat sana… kami berlima teruskan pula perjalanan kami ke Aqabah dan tidur disana… di hotel yang serba mewah… huhuhu:-$….


28hb Januari 2008…

Pepagi lagi dengan rasa penat dapat dihalang dengan semangat utk berbbq lagi di tepi pantai syatiul bahri.. hihihikat sana kami beli ikan dan sotong utk dibakar… wahhhhhhhhhh!!!! sedapnyaaa…. maklum lah lama dah tak jumpa ikan yang segar dan sotong… kami habiskan masa dengan mandi dan berbbq tu.. sehingga petang… dan maghribnya kami mula bertolak ke Mutah….

29hb Januari Hatta sekarang…

Kembali lah aku macam sedia kala.. menunggu detik persekolahan yang akan tiba tak lama lagi… inilah kisah nya…..

Advertisements

Exam tamat…:(

Setelah dua minggu berlalu, exam bagi sesi pertama tahun kedua aku berada dijordan ini sudah pun ke penhujungnya… dalam sedar tak sedar aku dah melepasi 6 exam besar seperti mana yang telah aku ceritakan lepas…

Allahu akbar sungguh besar nikmat dan maghfirahmu, dan kini semester pertama sudah pun berlalu setelah tamatnya imtihan lepas… kini kami sedang menjalani hari2 yang membosankan iaitu cuti… hihihi 😦 ada yang ke lubnan, ada yang ke mesir, ada yang ke syiria dan ada juga yang balik ke malaysia… tak lupa juga aku,,… tetap berada dirumah ni.. tak der kemana-mana pun 😦

fail

Cerita pasal exam nih memang menakutkan… ada yang bergembira dan ada yang berduka dengan keputusan dah didapati… seperti mana kami pelajar adab ( bahasa arab ) amat susah nak bergembira, tak sama dengan kuliah lain di universiti mutah ni… kekadang rasa tidak adil dengan tindak tanduk doktor… seoalah2 tidak adil dalam memberi markah kepada seseorang…

Dilema kami :

* pelajar adab susah kalau tak banyak hafal dan baca.

** bukan senang hendak memahami setiap syair yang ada, bukan setakat menghafal jer.th_kejayaan

*** imtihan awal dapat 17 dan imtihan thani dapat 16 last2 keputusan 35… logik tak???

**** imtihan awal dapat 6 dan thani dapat 10 markah bagi nihaie kat lauhah tetap sama… tak der ehsan sikit pun ke nak tambah markah utk kami  macam kuliah syariah???

***** baca dah banyak, hafal pun dah banyak, sekali jawab sudah yakin tapi kuar keputusan memeranjatkan!!! 35 -40 atas kepala..

Inilah dilema kami pelajar adab, hingga sekali tidak sanggup ditempuhi…. rasa jelezzzz dengan pelajar lain itu yang pasti…

Fatrah Imtihan…

Futsal dah pun berakhir, kini tibanya masa untuk kita berimtihan, sebagai pengakhir satu fasal kami belajar di fasal new-pictureawwal ni… fasal ni amat menakutkan aku, banyak benda nak kena  baca dan banyak benda nak kena pulon… pada 8hb jan nanti exam pertama aku, adussssss… tak sangka pejam celik dah tinggal berapa hari lagi dah nak exam.

madah tahun nih semuanya madah tahun 4, takut… risau… semuanya ada…

8hb jan = Nasar hadis ( Rim Marayat ).

10hb jan = Thaqafah Islamiah ( Amin Butush ).

14hb jan = Nahu 4 ( Adil Baqaien ).

18hb jan = Adab Andalus ( Faiz Qaisi ).

18hb jan = Nusus Istisyraqiah ( Faiz Qaisi ).

20hb jan = Syair Hadis ( Rim Marayat ).

ha…. tu lah antara madah2 aku fasal ni.. bersama dengan doktor2 yang mengajar aku… apapun usaha itu adalah tunggak kejayaan, tiada usaha maka tidak berjayalah kita.. man jadda wajada…. emmm… ku pohonkan tangan sujud kepadanya semoga sentiasa dipermudahkan apa yang aku lalui.. insyaallah… doakan kejayaan aku disini… kata pakcik… kita belajar nie,.. bukan hanya nak lulus… tapi yang pasti ilmu tu yang utama…..2488562615_c2b0ef1319

kepada kawan2 yang menempuhi exam, aku ucapkan selamat berimtihan.. disamping berusaha, berdoa dan bertawakkal.. dekatkan diri dengan Allah s.w.t… semoga kita semua najah…. Ameenn..